Η ιστορία
μιας μεγάλης κοινότητας.

Η κοινότητα e-NABLE αποτελεί ένα παγκόσμιο δίκτυο εθελοντών οι οποίοι χρησιμοποιούν τρισδιάστατους εκτυπωτές (3D), τις σχεδιαστικές τους δεξιότητες και τον προσωπικό τους χρόνο, για να δημιουργήσουν 3D προσθετικά χέρια ,που προσφέρουν σε όποιον τα χρειάζεται.

Η e-NABLE δεν χρεώνει τις προσθετικές συσκευές που προσφέρει. Πρόκειται για εθελοντική κοινότητα και οι συσκευές προσφέρονται δωρεάν σε όποιον αιτηθεί να αποκτήσει μία.

Ποιοι μπορούν να τα αποκτήσουν;

Άτομα που δεν έχουν ένα ή περισσότερα δάχτυλα ή τους λείπει ένα μέρος από το χέρι τους, από τον αγκώνα και κάτω, μπορούν να ωφεληθούν από μία συσκευή e-Nable. Οι συσκευές μας βοηθούν ιδιαίτερα τα παιδιά που δεν έχουν την επιλογή της απόκτησης ενός ιατρικού προσθετικού μέλους είτε λόγω του κόστους, είτε λόγω της ηλικίας τους είτε λόγω της μοναδικότητας της διάπλασης του άκρου τους.

Πώς ξεκίνησε το κίνημα;

Το 2011 o Ivan Owen δημιούργησε ένα μεταλλικό χέρι για τις ανάγκες ενός συνεδρίου που θα συμμετείχε.

Εν συνεχεία, δημοσίευσε ένα βίντεο στο Youtube με το συγκεκριμένο χέρι, το οποίο είδε ένας ξυλουργός από την Νότια Αφρική. Επικοινώνησε μαζί του και του ζήτησε να φτιάξουν μια συσκευή που θα αντικαθιστούσε τουλάχιστον ένα από τα δάχτυλα που είχε χάσει εξαιτίας εργατικού ατυχήματος. Το πόνημα διήρκεσε περίπου ένα χρόνο και όλη η εξέλιξη δημοσιευόταν στο Internet.

Από αυτές τις δημοσιεύσεις πήρε την πρωτοβουλία η μητέρα του πεντάχρονου Liam να ζητήσει να τους φτιάξουν όλα τα δάχτυλα, μιας και ο Liam είχε γεννηθεί χωρίς δάχτυλα στο δεξί του χέρι. Ο Ivan αναζήτησε μια πιο ολοκληρωμένη λύση και ανακάλυψε μία συσκευή που είχε δημιουργηθεί στα μέσα του 1800, από τον Αυστριακό οδοντίατρο Robert Norman. Η συσκευή ονομαζόταν Corporal Coels hand.

Με οδηγό αυτή την συσκευή ο Ivan δημιούργησε την πρώτη συσκευή για τον Liam, μόνο για να συνειδητοποιήσει ότι σύντομα ο μικρός Liam, θα είναι πολύ μεγάλος για να του χωράει η συσκευή του. Έτσι, κατέφυγε στο 3D printing και δημιούργησε το πρώτο μοντέλο, στο οποίο ακολούθως θα μπορούσε εύκολα να αλλάζει διαστάσεις και να τυπώνει ένα νέο κάθε φορά.

Η απόφαση το μοντέλο του πρώτου 3D χεριού που δημιουργήθηκε να μην πατενταριστεί ήταν καταλυτική για την σημερινή μορφή της κοινότητας. Ο Ivan δημοσίευσε τα αρχεία, ως ανοιχτού κώδικα, με την ελπίδα ότι δημιουργοί από όλο τον κόσμο θα τα έπαιρναν και θα βελτίωναν τον σχεδιασμό την συσκευής. Και φυσικά αυτό έγινε αλλά με διαστάσεις που κανείς δεν περίμενε. Το 2013 δημιουργείται από τον καθηγητή Jon Schull ένα Google+ γκρουπ, που οι δημιουργοί αντάλλασσαν πληροφορίες για τις παραμέτρους εκτύπωσης, τις νέες ιδέες και τις προσωπικές τους ιστορίες.

Τον πρώτο χρόνο η e-Nable απαριθμούσε 3000 μέλη, τα οποία είχαν βοηθήσει στην δημιουργία 750 συσκευών, σε όλο τον κόσμο.

Το δεύτερο χρόνο τα μέλη έφτασαν τα 7000 έχοντας δημιουργήσει 2000 συσκευές σε 45 διαφορετικές χώρες.

Σήμερα, υπάρχουν αναρίθμητα forum, groups, ομάδες, social media που πραγματεύονται το θέμα και ο καθένας προσφέρει ό,τι διαθέτει: συμβουλές, κατασκευές, σχέδια, συσκευές, αναλώσιμα, υπηρεσίες, κινητοποίηση.

Η κοινότητα είναι το σημείο που όλοι ενώνονται και επικοινωνούν ουσιαστικά.

Αποτελεί το σημείο που οι γονείς βρίσκουν ελπίδα για τα παιδιά τους, καθώς η κοινότητα τους φέρνει σε επαφή με έναν δημιουργό και τους καθοδηγεί για το πώς θα πάρουν ένα χεράκι.

Αποτελεί το σημείο που οι εθελοντές μπορούν να επικοινωνήσουν με ομοίους τους παγκοσμίως, να γίνουν δημιουργοί και να βοηθήσουν με την σειρά τους οικογένειες και άτομα που το έχουν ανάγκη.

Αποτελεί το σημείο που καινούργιες ιδέες γεννιούνται και νέες συσκευές δημιουργούνται ή παλαιότερες βελτιστοποιούνται.

Η κοινότητα και τα μέλη της είναι το σημείο που όλα ξεκίνησαν και το σημείο που όλα καταλήγουν.

Μετάβαση στο περιεχόμενο