Η e-Nable
στην Ελλάδα.
Ο ελληνικός κρίκος της παγκόσμιας αλυσίδας e-Nable, η e-Nable Greece, ανάλαβε να γνωστοποιήσει στο ελληνικό κοινό τις δράσεις της κοινότητας και να καλωσορίσει τους Έλληνες δημιουργούς και τις οικογένειες που επιθυμούν στήριξη.
Η σπίθα για την δημιουργία της e-Νable Greece δόθηκε σε ένα σεμινάριο 3D Printing στην Δανία. Το σεμινάριο έγινε στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus plus “We are the makers” με φορέα αποστολής τον ελληνικό εκπαιδευτικό οργανισμό EDUMOTIVA και φορέα υποδοχής της “Create it Real” όπου ανέλαβε και την επιμόρφωσή μας στο 3D Printing. Εκεί γνωρίσαμε τους εμπνευστές και δημιουργούς της E-Nable France. Άμεσα εκφράσαμε την επιθυμία μας να γίνουμε δημιουργοί και να προσφέρουμε στην κοινότητα ότι επέτρεπαν οι δυνάμεις μας. Προς τιμήν τους, τα μέλη της E-Nable France αποφάσισαν να μας στηρίξουν ουσιαστικά και να μας παροτρύνουν να ξεκινήσουμε το ελληνικό κεφάλαιο του κινήματος.
Και έτσι κι έγινε. Από τον Μάιο του 2018 έχουμε συγκεντρώσει όλες μας τις δυνάμεις, για να πιστοποιηθούμε ως δημιουργοί e-Nable συσκευών, για να βελτιωθούμε στο 3D Printing και για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να υπάρξει μια αληθινή ελληνική e-Nable κοινότητα.

Τι δημιουργούμε και γιατί είναι σημαντικό;
Κάθε χρόνο στην Ελλάδα γεννιούνται παιδιά με άκρα που δεν είναι εντελώς σχηματισμένα πριν από την γέννηση.
Η αγορά ενός προσθετικού μέλους είναι εξαιρετικά δαπανηρή και πολλές φορές δεν επιλέγεται από τις οικογένειες.
Γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιούμε την τεχνολογία της 3D εκτύπωσης ώστε να σχεδιάσουμε, να κατασκευάσουμε και να προσφέρουμε βοηθητικές συσκευές σε άτομα χωρίς δάκτυλα ή μέρους του χεριού τους.
Μπορούν να αποκτήσουν ένα 3D χέρι από την e-Nable όσοι έχουν έναν λειτουργικό καρπό ή έναν λειτουργικό αγκώνα. Όλα τα e-Nable χέρια αντλούν την δύναμη που απαιτείται για να κλείσουν τα δάχτυλά τους, χρησιμοποιώντας την κίνηση είτε του καρπού είτε του αγκώνα και χωρίς ένα από αυτά τα δύο δεν είναι δυνατή η προσαρμογή στο άτομο.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα παιδί μεγαλώνει προκύπτει η ανάγκη οι συσκευές αυτές να ανανεώνονται κάθε 12-18 μήνες, ανάλογα την περίπτωση.
Το κόστος της δημιουργίας των συσκευών και της ανανέωσης αυτών καλύπτεται αποκλειστικά από τον δημιουργό.
Η κύρια αποστολή της κοινότητας είναι να συνδέσει τους ανθρώπους που χρειάζονται μια συσκευή με έναν δημιουργό και έτσι ένα χεράκι να φτάσει στον παραλήπτη του.
Στην ιστοσελίδα μας, θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να αιτηθείτε και να αποκτήσετε μία συσκευή ή για να γίνεται δημιουργός.
Καθώς ο αριθμός των αιτήσεων αυξάνει καθημερινά και οι συσκευές μας προσφέρονται εντελώς δωρεάν, η οικονομική υποστήριξή είναι πολύτιμη.
Μπορούμε έτσι να χρηματοδοτούμε τα υλικά που χρειάζονται οι δημιουργοί και να διευκολύνουμε το έργο τους.
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε;

Θέλετε να αποκτήσετε ένα χεράκι;
Αν επιθυμείτε να αποκτήσετε ένα χεράκι για εσάς ή κάποιον αγαπημένο σας…
Παραληπτης
Θέλετε να εκτυπώσετε ένα χεράκι;
Προτού είσαι έτοιμος να δώσεις την συσκευή σου σε ένα παραλήπτη…
δημιουργος
Αντωνάκος Γιώργος
Διδάκτωρ Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ. Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος εξειδίκευσης στη «Μηχανική και Τεχνολογικές Εφαρμογές» από το ΣΕΜΦΕ-ΕΜΠ. Πολυετή διδακτική εμπειρία στη τριτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Κύρια επαγγελματική δραστηριότητα η διδασκαλία στη τριτοβάθμια εκπαίδευση και η δημιουργία, οργάνωση και λειτουργία πρότυπων εργαστηριακών εγκαταστάσεων σε θέματα μηχανολογίας αιχμής. Συνεχές συγγραφικό έργο με δημοσιεύσεις σε κορυφαία διεθνή επιστημονικά περιοδικά και παγκόσμια συνέδρια με κριτές και πλήθος ετεροναφορών. Αναγνωρισμένος κριτής ερευνητικών άρθρων από παγκόσμιους εκδοτικούς οίκους. Συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα και ERASMUS.
Στόχος η πρακτική εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς.

Μιτζιφίρης Θανάσης
Μηχανολόγος Μηχανικός με MEd στην «Διδακτική Μαθημάτων Ειδικότητας με Νέες Τεχνολογίες». Έχει 15ετή διδακτική εμπειρία στην Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση και 15ετή επαγγελματική εμπειρία στην 2D & 3D σχεδίαση CAD και μελέτη Η/Μ εφαρμογών. Έχει συμμετέχει σε τουλάχιστον 7 Ευρωπαϊκά προγράμματα Comenius & Erasmus + σχολικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης, ενώ έχει υπάρξει Συντονιστής στα 5 από αυτά. Τον ενθουσιάζουν οι νέες τεχνολογίες και οι καινοτόμες ιδέες, ενώ είναι ένθερμος υποστηρικτής της Μηχανοτρονικής.
Επαγγελματική επιδίωξη – όραμα, η διασύνδεση δεδομένης τεχνογνωσίας με πρωτοποριακές τεχνολογίες για την βελτίωση της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου.

Τσώνη Γιούλη
Εκπαιδευτικός Ηλεκτρονικός στην τεχνική εκπαίδευση, από το 2001, με μεταπτυχιακό στα “Ενσωματωμένα Υπολογιστικά Συστήματα”. Αντικείμενο εξειδίκευσης οι μικροεπεξεργαστές και τα μικροϋπολογιστικά συστήματα.Έχει συμμετέχει σε 5 Ευρωπαϊκά προγράμματα, Erasmus + σχολικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης και SALTO Youth.
Ιδιαίτερη ενασχόληση με την παιδαγωγική προσέγγιση των νέων τεχνολογιών και τον τρόπο που ενσωματώνονται στην καθημερινότητα μιας τάξης. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την ένταξη των μειονοτήτων στο σχολικό περιβάλλον και στην επίτευξη της διαπολιτισμικότητας στο πολυπολιτισμικό περιβάλλον.