European Solidarity Project:Βιώσιμες και προσβάσιμες παιδικές χαρές

European Solidarity Project:Βιώσιμες και προσβάσιμες παιδικές χαρές

European Solidarity Project:Βιώσιμες και προσβάσιμες παιδικές χαρές 150 150 Enabling Website e-Νable Greece

Η e-Nable Greece σχεδίασε ένα έργο που στοχεύει στην υποστήριξη ατόμων, ιδιαίτερα παιδιών με προβλήματα όρασης, σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητά τους και την ένταξή τους στην κοινωνία, καθώς και στην ανάπτυξη δεσμών με τους συνομηλίκους τους στη γειτονιά όπου μεγαλώνουν και παίζουν. Είναι εγκεκριμένο από το Ελληνικό Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης-ESC. 

Στόχοι του προγράμματος 

Συνοπτικά, το προτεινόμενο σχέδιο θέτει τους ακόλουθους στόχους:   

• την επαγγελματική και κοινωνική ενδυνάμωση των νέων, με την απόκτηση νέων τεχνικών, συναισθηματικών και συμπεριφορικών δεξιοτήτων   

• τη διαμόρφωση κουλτούρας κοινωνικής προσφοράς και ενεργού συμμετοχήςγια την ομάδα των νέων 

• Ο σχεδιασμός και η κατασκευή τουλάχιστον 5 απτικών χαρτών και 5 βοηθημάτων για άτομα με προβλήματα όρασης που θα τοποθετηθούν σε τουλάχιστον 5 παιδικές χαρές   

• την ένταξη των παραπάνω βοηθημάτων στην εκπαιδευτική διαδικασία της ΜΚΟ Πρωτοπορία 

Στο πρόγραμμα αυτό, η κύρια ομάδα-στόχος είναι τα άτομα με ολική ή μερική τύφλωση, ιδιαίτερα τα παιδιά του δημοτικού σχολείου που φοιτούν σε ειδικά σχολεία και φυσικά επισκέπτονται παιδικές χαρές με τους συνοδούς τους. Η συνεργασία της e-Nable Greece με την Protoporia θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός πιλοτικού προγράμματος για την τροποποίηση και ανάδειξη των παιδικών χαρών της χώρας, ώστε να είναι προσβάσιμες σε άτομα με οπτική αναπηρία. Στόχος δεν είναι η κατασκευή ειδικών παιδικών χαρών, αλλά η δυνατότητα των υφιστάμενων να δέχονται παιδιά με προβλήματα όρασης. Θέλουμε τα παιδιά να μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα στα παιχνίδια και παρέα με τους συνομηλίκους τους. Με αυτόν τον τρόπο, όλα τα παιδιά θα εντρυφήσουν στο αντικείμενο, θα εξοικειωθούν με τη συνύπαρξη με παιδιά με προβλήματα όρασης και θα λειτουργήσουν με τέτοιο τρόπο ώστε όλοι να μπορούν να ακολουθήσουν το ρυθμό του παιχνιδιού.  

Οι νέοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, θα δράσουν ως κοινωνοί της ιδέας του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς στα μέρη που διαμένουν. Θα έρθουν σε επικοινωνία με το τοπικό πληθυσμό με μεγαλύτερη αμεσότητα διεισδυτικότητα αφού πρόκειται για μέλη της τοπικής κοινωνίας. Θα επικοινωνήσουν με τις υπηρεσίες των τοπικών δήμων, με τοπικές εφημερίδες, ραδιοφωνικούς και δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης. Θα αναζητήσουν άλλους νέους για να τους διαδώσουν το πνεύμα και τα αποτελέσματα του προγράμματος με σκοπό τη συνεχή διάδοση των αποτελεσμάτων. Τίθεται στόχος να γίνουν παρουσιάσεις σε 2 δήμους. Επίσης θα πρέπει τουλάχιστον μία φορά κάθε 15 ημέρες ή μία φορά το μήνα να γίνεται μία δημοσίευση σε τοπική εφημερίδα ή περιοδικό. Επίσης, σε συνεννόηση με τα τοπικά γραφεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να γίνουν 2 εκδηλώσεις-παρουσιάσεις σχολεία των περιοχών των συμμετεχόντων. Σε αυτά θα παρουσιαστούν οι σκοποί και οι δράσεις του European Solidarity Corps, το συγκεκριμένο πρόγραμμα με τις διαδικασίες και τα αποτελέσματά του, τον αντίκτυπο που είχε το πρόγραμμα στους νέους συμμετέχοντες αλλά και στους παραλήπτες. 

Μετάβαση στο περιεχόμενο